2008. november 10., hétfő

Babonák K-betűvel

Babonák K-betűvel

 

Kő 

Egy nagyon régi babona szerint a kövek, „nőnek", miközben a földön fekszenek. Bizonyos ereken keresztül kapnak táplálékot, ezek kötik őket a földhöz. Bármely kő, amelynek lyuk van a közepén, szerencsét hoz megtalálójának. Nyakláncként vagy kulcstartóhoz erősítve kell viselni. A tengerészek különösen a tengerpartokon talált köveket tartják nagyra, míg a halászok hajóik fedélzetén szeretik látni őket, így biztosítva a jó fogást.

 

Amerikában azt hiszik, hogy a gyermekágyas anya ágya fölött lógó, közepén lyukas kő csökkenti a szülési fájdalmakat. A francia és ír kődolmenek, kőasztalok is megkönnyítik a szülést azon nők számára, akik lecsúsznak rajtuk. A férjre vágyó lányok pedig egyszerûen ráülnek a kőasztalokra. És vannak az egész világon olyan kőépítmények, amelyek jó egészséget és szerencsét biztosítanak mindazoknak, akik alájuk állnak vagy megérintik õket.

 

Kínában szolgákat, ágyasokat, lovakat formázó köveket égetnek el a holtakkal. Ezek régen a valóságban is elkísérték a halottat az árnyak völgyébe. Kőszobrok állnak a kínai császárok és magas rangú hivatalnokok sírjai előtt is. A Taj-san hegynek Santung tartományban ,,kiemelkedő" az állandó jelzője. A leghíresebb hegy Kínában. Az erről a szent hegyről származó kő távol tartja a démonokat. A következőt szokták rávésetni: ,,Ez a Taj hegyéről származó kő ellen mer állni." A felirat azokból az időkből származik, amikor Taj hegye mentette meg az embereket a Sárga folyó áradásakor, sőt, a még régebbi napimádásra is utalnak. Éles útkanyarokban is köveket állítanak a leselkedő gonoszok ellen.

 

Köhögés

Szeged környékén régen igen radikális gyógymódot alkalmaztak gyógyítására: fehér kutyaszart főztek fel, és azt itatták meg a szerencsétlen beteggel. De jó a mézes torma, bodzatea, ezerjófű, kandiscukor és a gyömbér összekevert pora is. Vöröshagymatea, nyers tojássárgája cukorral és olajjal kikeverve, pemetefû, székfűvirág, kukorica leve is használ. Az ökörfarkkóró, kék liliom, akác, ezerjófű virágát is köhögésre főzik. Jó még a tejben főzött fokhagyma, melyet éhomra kell megenni, de a diófalevél vagy a zabszalma főzete is hasznos.

 

Angliában sem kevésbé kemény gyógymódok dívtak. Itt volt például az a főzet, amelyet három csigának árpalében való főzésével nyertek. A páciensnek nem volt szabad tudnia a főzet összetételéről, meg kellett innia. Bezzeg, ha tudta volna! Inkább magától meggyógyul.

 

Kölcsönkérés

Sose légy adós vagy kölcsönadó, mondják az okos angol szülők magzatjaiknak mindmáig. Különösen balszerencsés a kölcsönzésre nézve február első három és március utolsó három napja. Skóciában nemcsak a kölcsönkérés balszerencsés ezeken a napokon, hanem ültetni sem szabad, mert a mag nem fog kicsírázni. Yorkshire-i babona szerint ,,nevetve" kell visszaadni a kölcsönt, vagyis jó lélekkel és megköszönve, különben meglátogatja a balszerencse az illetőt.

 

Köleskása

A köles az európai ember legősibb táplálékai közé tartozik. Szeged környékén még a múlt század derekán úgy tartották, hogy ha a főtt kását kanalanként zugokba rakják, vissza lehet idézni a családba a halottat. Az elhalt keresztnevét kellett ,,pitty-pitty" hívó szóval ismételgetni, és akkor megjelent. A hívó szó a szegedi népnyelvben a madárfélék etetésére szolgál. Mindjárt érthetőbb az összefüggés, ha tudjuk, hogy az emberi léleknek ősi szimbóluma a madáralak. Luca napján a disznóvágáskor kimaradt, abroncs közé szórt kásaszemekkel etették meg a tyúkokat, hogy biztosítsák a sok tojást. Ellés után kölest és sót szoktak szórni rontás ellen a tehén hátára.

 

Könyök

A viszkető könyök - Nagy-Britanniában éppúgy, mint Amerikában - azt jelenti, hogy az ember rövidesen idegen ágyban fog aludni. A bostoniak még ennél is tovább mennek: õk hozzáteszik, hogy az ellenkező nemből való lesz a hálótársad! A magyaroknál a váratlanul beütött könyök váratlan vendéget jegyez, ezzel szemben Nagy-Britanniában és Indiában balszerencsét hozó jel, ezért gyorsan a másik könyököt is be kell ütni valamibe. Régen a vidéki Angliában azt hitték, ha az ember bosszút akar állni valakin, aki megkeseríti az életét, elég a saját könyökébe harapnia, és az illető bõrig ázik a viharban. Most pedig próbáljuk megharapni a saját könyökünket!

 

Köpés

Bár manapság sok ember durvának és piszkosnak tartja a köpködést (Kínában tízezer éve próbálják leszoktatni róla az embereket), a világ minden országában jó szerencsét jelent a babonában. Bár a hitek eltérőek, van egy közös sajátosságuk. Ez pedig az, hogy a nyál az emberi lelket jeleníti meg, és köpni nem más, mint engesztelő áldozatot bemutatni az isteneknek. (Kínában a házi oltárok Buddháit a hátukba vájt mélyedésbe helyezett, nyállal kevert étellel ,,etetik".) Sokféle vallási ceremóniában a nyál távol tartja a rossz szellemeket, kiûzi a démonokat, és meggyógyítja a betegeket. A rómaiaktól kezdve sok nép hiszi, hogy a nyál fertőzést gyógyító ellenméreg, valamint erõsíti az ember bõrét a harcban. Az a szokás, hogy harc előtt a tenyerünkbe köpünk, abból a hitből fakad, hogy a nyál megedzi és megerősíti az öklöt. A halászok, amikor a háló lebocsátásakor a hálóba köpnek, talán nem is tudják, hogy régi tengeri isteneket engesztelnek ki. Amerikában köpni kell, ha hernyót vagy egy kancsal személyt látunk, és távol marad a balszerencse. Jól hiszik azt, hogy a bogár harapását gyógyítja a nyál. De hogy az elmacskásodott láb egyik ujjára kell köpnünk, hogy a vér visszatérjen belé - ez azért kicsit meredek! Csak nem egy babonáskönyvben.

 

Köröm

Mindig is erős babonák fûződtek a körömhöz. A lenyírt köröm elengedhetetlen része a boszorkányvarázslatnak. A körmökről azt tartották, hogy azonosító jegyekkel bírnak az elvarázsolandó személyre nézvést. A körömnyiradékot gyógyításra is használták. A levágott körmöt elégették vagy eltemették, és úgy gondolták, hogy véle a személy betegségét is. A görbe köröm kapzsi személyrõl, a közepén kidudorodó köröm közeli halálról beszél. A köröm ,,félholdjának" mérete a körömágynál megmutatja a személy életének hosszát. Minél nagyobb a félhold, annál hosszabb az élet. Széles körben elterjedt nézet, hogy pénteken vagy vasárnap nem szerencsés körmöt vágni, erre hétfő és kedd a jó napok. Egy csecsemő körmeit egyéves koráig nem vágni kell, hanem rágni, különben tolvaj lesz az istenadta. Sok babonában a körmön lévő fehér foltok jó szerencsét hozóak, míg a feketék balszerencsét jelentenek. A sárga folt egyenesen halált mutat. A németek szerint a körmön lévõ fehér pontok összessége mutatja meg, meddig él az ember. Nagy-Britanniában a mutatóujjon lévő fehér folt barátot mutat, a nagyujjon lévő új ellenséget, a gyűrűsujjon lévő gazdagságot vagy új szerelmet, a kisujjon lévő közeli utazást, míg a hüvelykujjon lévő ajándékot jelent. Japánban az a lány, aki rágja a körmét, nehéz szülésnek néz elébe. ősi zsidó hiedelem szerint a gonosz lakik a körömben, ezért kell levágni.

 

Körömvirág

Ezekhez a szép, aranyszínű virágokhoz nem szabad könnyelműen közeledni, ha nem akarjuk, hogy iszákos váljék belőlünk. Elég, ha ránézünk vagy leszakítjuk - életünket máris a butykoshoz kötöttük. Angliában egyenesen ,,piásnak" hívják ezt a virágfajtát. (Írók, figyelem: a szigligeti alkotóház arborétuma tele van velük!) A walesiek legyintenek erre a babonára, szerintük e növény kiváló időjós, mert virágai nem nyílnak ki reggel hét óra előtt, ha vihar van készülődőben. Gyakorta használják esküvői díszítésként (tán hogy többet igyon a násznép). Gyógyítja a darázs- és a méhcsípést, ha beledörzsölik.

 

Kötény

A babonák közt megkülönböztetett helye van, mert valamikor az asszonyiság jelképe volt. Ezért van az, hogy még Angliában is rosszat jegyez, ha valaki fordítva veszi fel. Ha leesik, az angolok szerint viselője egy éven belül viselős lesz. Fiatalabb lányoknál ez csak azt jelenti, hogy szeretőjük gondolt rájuk. Német hagyomány szerint, ha egy férfi beletörli a kezét egy lány kötőjébe, belé is szerelmesedik. Ha már eljegyezték egymást, ajánlatos a törülközőt használni, különben veszekedés lesz.

 

Kötő

A szegedi tájon - mint már említettük - a gazdasszony olykor még ma is leteríti az istálló küszöbére a kötőjét, ha újonnan vett jószág érkezik. Ha a gyerek kiesik az ágyból, vagy egy részeg nagyot esik anélkül, hogy megsérülne, azt mondják: a Boldogasszony kötőjébe esett. Az a gyerek vagy részeg ember viszont, aki megüti magát: a Szépasszony kötőjébe esik. Annak a rávarrott madzagnak, amellyel a kötényt a derékhoz erősítik, kötőmadzag a neve. Ha megszólták az ember lányát valahol, pattanás támad a nyelvén. Ilyenkor tűvel kell megszurkálni a kötő madzagját, és akkor a pattanás a fehérnép megszólójának nyelvére kerül.

 

Krokodil

Az indiaiak azt hiszik, hogy a krokodilok azért nyögnek és sóhajtoznak, hogy odacsaljanak egy emberi áldozatot. Híres ,,könnyeiket" is azért hullatják az áldozat leharapott fejére, hogy tiszta legyen, amivel az étkezést befejezik. Hamm!

 

Kulcs

Ha egy nőnek van egy kulcscsomója, amely minden erőfeszítése ellenére berozsdásodik, az jó jel, mert valaki rá akarja hagyni a pénzét végakaratában. Ilyenek ezek az angolok! Bezzeg Európa más országaiban kisgyermeket védhet meg a kulcs a gonosztól, ha a párnája alá teszik.

Akkor... Mi is a babona?
Nyúlláb, négylevelű lóhere, fekete macska, kéményseprő, patkó... Egy napon mindnyájan "tetten érhetők" vagyunk abban, hogy hiszünk valamiféle babonában, egy kabalatárgy erejében. Egyszerű reflex-e ez nálunk, vagy őszinte meggyőződésből tesszük? Milyen okok magyarázzák, hogy - kisebb-nagyobb mértékben - valamennyien majdnem mindannyian babonásak vagyunk?

A babona hozzátartozik mindennapjainkhoz. Sokan a legracionálisabb emberek közül sem tudják megállni például azt, hogy ne kopogjanak le valamit, alulról fölfelé, háromszor - amennyiben fontos az adott dolog a számukra. Az sem véletlen, hogy egy olyan pénteken, amely 13-ára esik, kimutathatóan sokkal kevesebben játszanak valamilyen szerencsejátékot, mint más napokon. Akik ilyenkor elállnak a játéktól, mind hisznek ezzel a szerencsétlen nappal összefüggő babonában...

Erő a bizonytalanságban

Egy négylevelű lóhere becsúsztatása a zsebbe vizsganapon nem kerül semmibe, viszont visszaadhatja a diák önbizalmát. A talizmánjuk segítségével sokan legyőzik aggodalmukat. A különféle babonák mindenekelőtt arra szolgálnak, hogy segítsék megszüntetni kételyeinket, enyhíteni félelmeinket - állítják a pszichológusok.

Egyeseknek feltétlenül szükségük van a babonákra, önbizalmuk visszanyeréséhez és görcsös rettegéseik leküzdéséhez. A kis kabalaállatkák legfőbb erénye, hogy képesek bátorságot önteni félénk "gazdáikba"...

"Gyűjtöm a talizmánokat." - mondja a 24 éves Sára, aki soha nem megy el otthonról valamelyik kabalatárgya nélkül. - "6 éves koromban találtam egy négylevelű lóherét, és attól kezdve védve éreztem magam az engem körülvevő világ támadásaival szemben. Amikor megfakult, tönkrement, az volt az érzésem, hogy sebezhetőbb vagyok. Később gyűjteni kezdtem azokat a tárgyakat, amelyekről úgy véltem, befolyásolhatják a szerencsémet. Tudom, hogy ez csak hiedelem, és nincs semmi alapja. De bátrabb leszek tőle, ha például döntési helyzetbe kerülök - és nem zavarok vele senkit."

Egyes tárgyakról, a velük kapcsolatos történésekről úgy tartják, hogy szerencsét hoznak, másokról épp az ellenkezője terjedt el. Egy tükör eltörése, egy esernyő kinyitása házon belül, vagy egy létra alatti áthaladás - rosszat jelent. Megannyi babona, mely legendákból ered, de hogy valójában honnan, azt az idő homálya fedi. A népi hagyományokban gyökereznek, szájhagyomány útján terjednek, és - többé-kevésbé pontosan - generációk adják át egymásnak ezeket a hiedelmeket. Igazi jelentésük az idők során feledésbe merül, de valamit megőrzünk belőlük emlékeinkben...Az idő múlásával pedig az egymást követő verziók hozzáadott "tényekkel" gyarapodnak, új részletekkel bővülnek. Ezek lassan konfrontálódhatnak az eredeti babonával, vagy módosíthatják azt.

Honnan ered?

Vigyázz, ha fekete macskát látsz!

A középkorban azt tartották, hogy ezek az állatok a boszorkányok és az ördög kísérői, ezért bajt hoznak az emberekre. És ha még a mancsukat a fülük mögé is dugják - nos hát, az rossz időt hoz.

Tükörtörés: hét évig balszerencsés leszel!

A hiedelem alapja az az réges-rági gondolat, hogy a tükör bezárja a lelket, nehogy elillanjon belőlünk... A régi időkben, amikor valaki a tükörképét nézte, azt hitték, a lelkével találkozott. És amikor a tükör eltörött, következésképp, a lélek is darabokra hullt. Ezen felül egyes helyeken az a babona is járja, hogy ha két ifjú házas az esküvői ruhájában a tükör előtt szemléli magát, az a hosszú közös, boldog élet ígéretével kecsegtet... Csak aztán el ne törjék a tükröt!

Péntek 13.-a: szerencsétlen nap

Mi az eredete az ezzel a nappal kapcsolatok hiedelemnek? A babona talán az időszámításunk kezdetéig nyúlik vissza, addig a napig, mikor Jézus Krisztust megfeszítették. Az utolsó vacsorán 13 vendég volt: a 12 apostol és maga Jézus. Ha nem is tudjuk végigtekinteni az összes lehetséges magyarázatot, az mindenesetre bizonyos, hogy hosszú idők óta a 13-as szám, és különösen a péntek tizenharmadika rossz ómennek bizonyult, amelytől tartanak az emberek.

A babonák az emberiséggel egyidősek

Amikor a nagyszülők babonásak, a szülők is azok, és ők is továbbadják gyermekeiknek. "Amikor kislány voltam, gyakran hallottam a családban, hogy a fekete macska, ha átmegy előttünk az úton, szerencsétlenség ér minket " - meséli a 30 éves Zsuzsa. "Hosszú évekig hittem is benne anélkül, hogy tudtam volna az okát. Mindaddig, amíg kaptam a barátaimtól egy ilyen állatot. Az első idegenkedés ellenérer nagyon megszerettem. És azóta, ha valami baj történik velem, mikor egy másik fekete macskát látok, nem őt okolom a problémákért..."

A példamutatás a közeli hozzátartozók részéről fontos szerepet játszik a gyermeki hiedelmek kialakulásában. Hiszen ha a szülők racionális gondolkodásúak, és gyermeküknek megadják egy-egy esemény logikus magyarázatát, a kicsi kisebb hajlamot mutat majd arra, hogy higgyen a babonákban. A szülők, nagyszülők magatartása döntően befolyásolja a gyermek gondolkodását. Így van ez akkor is, ha a szülők esetleg takargatják, hogy babonásak - gyermekeik megérzik ezt bizonyos jelekből, és követik őket...

Mindenre kell magyarázat

Nem nyugszunk bele a vak véletlenbe, a sors szeszélyességébe: próbálunk uralkodni az események felett. Ám van olyan tartomány, a véletleneké, amelyek kívül esnek hatáskörünkön. Az ember mindennek szereti tudni az okát - ami sokszor nehézségekbe ütközik. De valamiféle babonás magyarázat mindenre található - annak függvényében szándékozzuk megmagyarázni a sors játékait babonákkal, mennyire vagyunk tele hiedelmekkel.

Amikor találkozunk életünk párjával, azt a sors nagyszerű adományának tulajdonítjuk. Ha egy kiborított sótartó fölött a telefonban bosszantó hírt közöl valaki velünk, akkor biztosak vagyunk abban, hogy az egészet elkerülhettük volna, ha óvatosabban nyúlunk a sóhoz.

A hiedelmek, babonák tehát abban segítenek minket, hogy látszólag megmagyarázzuk magunknak mindazt, amibe magyarázat híján csak kevéssé nyugodnánk bele. A babonák egyszerűek és gyorsan hozzáférhetőek, így és beléjük kapaszkodhatunk mindennapjainkban.

"Amikor fekete hollót látok randevúra menet, inkább visszafordulok" - vallja be a 20 éves Cili. - "Máskor, amikor döntenem kell valamiről, mindig figyelek az előjelekre. Ezek számomra üzeneteket hordoznak magukban, melyek előrejelzik sorsom alakulását."

A babonaság együtt fejlődik a társadalommal. A népi hiedelmekhez hozzáadónak azok a személyes "legendák", amelyeket mindenki maga "költ", tapasztalata és iskolázottsága szerint. Ez arra szolgál, hogy megismerhetőbbnek és általa megnyugtatóbbnak tűnjék az élet. Tehát mindaddig, amíg nem fajul megszállottsággá, a babonaságnak van hasznos oldala is.

[forrás: Galenus] 

1 megjegyzés:

  1. Kellemessen olvasgattam nálad,némelyik leírás ugyan meglepett,de köveket én is gyüjtök..ásványokat is..az első unokám péntek 13.-án születet..de mindenki örült...nó meg ha látnád nálam még mennyi dolog van..aminek állítólag mágikus ereje van.. :) :) én igy érzem jól magam!! pussy....

    VálaszTörlés