2008. december 12., péntek

Csoki torta, Család kedvence




Család - kedvenc csokitortája

Hozzá valók: 9 tojás Krémhez: 3 ek. Sima liszt
3 ek. rétesliszt 3 dl. hideg tej
5 ek. sima liszt 20 dkg. cukor
3 ek cicakakaó 20 dkg. Vaj vagy 25 dkg Rama.
½ sütőpor 4 ek. Cicakakaó
2 cs. Vaniliás cukor 2cs. Vaniliás cukor
9 ek. Kristálycukor

Előszőr a tojásfehérjét felverem pinyi sóval, ebbe a kristálycukrot 9 ek-nállal, de nem egyszerre ezt sem, fokozatosan, apránként és közben verem tovább, míg szép állaga nem lesz. Ekkor jön bele a tojás sárgája, de csak kettesével, közben tovább verni. Legvégén az elkészített lisztkeveréket-sütőporral, szintén csak kétkanalanként adagolva és ezt már nem géppel, hanem habverővel finoman a tál széle mentén forgatgatva, majd a kakaó, óvatosan, bele szitálva, v. szórva…
Nagy méretű kerek tortaforma aljára sütőpapírt vágtam már előzőleg. Ebbe szépen beleöntöm a masszát és közepes meleg – már előre melegített – sütőbe, második sínre teszem. S gyönyörűen emelkedik, hozzá nem nyúlok a sütő ajtajához. Mikor látom, hogy szép magas, sőt kissé elhúzódik a szélétől, tehát megsült, lezárom a sütőt, ill. elzárom, ha gáz van. Az ajtaját viszont pinyit nyitom, s hagyom benne egy ideig, aztán jobban kinyitom az ajtaját, tehát a lényeg, hogy nem szabad egyből kivenni, olyankor jön a méreg, a kétségbeesés, mert összeesik a torta. Még, a fokozatos lehülés után kivévi is edényalávalóra teszem, tehát nem mondjuk a műmárvány asztallapra!

Krém:.
3 ek. Lisztet 3 dl hideg tejjel kikeverünk, lassan sűrűre főzzük, levéve állandóan kevergetve kihűtjük, nem kell kétségbeesni, ha kicsit darabos lesz, szűrőn éppen át lehet fakanállal szűrni, s megszűnnek a darabkák.
Az előzőleg kikevert -- vaj,cukor,vaníliás cukor- hoz adagoljuk de nagyon lassan, tehát egy-egy kanállal a főtt krémet, ezt már géppel csináljuk. Amikor már a két krém szépen össze van dolgozva, könnyűvé is vált, adjuk hozzá a kakaóport, így lesz szép és finom a krémünk.

Tortát három karikára vágva, megkenjük a krémmel, de a tetejét és az oldalát is.
Teteje kap még reszelt csokit, az oldala is csokit, csak fehéret és tökreszelővel, v. ubireszelővel, hogy nagyobb darabok legyenek. És kész, és szép.. Számot nem ilyen piros szélűt, csak nem kaptam olyat, amilyet szeretek, szép, finom, keskeny fehér számgyertyát.

Egészségetekre!

4 megjegyzés:

  1. Szia! Ki fogom próbálni és jelentkezem: Puszikállak Ica

    VálaszTörlés
  2. Szia! a csokitortát megsütöttem ,nagyon finom! Kívánok nagyon kellemes hétvégét Ica

    VálaszTörlés
  3. Ezért a receptért visszajövök még, nálunk is kedvenc a csokis, legközelebb ez lesz a meglepi, köszönöm

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, biztos finom is. Boldog Szülinapot !

    VálaszTörlés