2010. április 30., péntek

Zöld piramis

http://www.zoldpiramis.hu/index.php?page=cikk&cid=26
Tervezz egy kirándulást a Nyíregyházi Állatparkba, megéri, felnőtt, gyermek egyaránt új és feledhetetlen látványban részesül!!

A Zöld piramisról

A Zöld piramis egy különleges, interaktív őserdőt rejt magába; 4 szintjén , közel 4000 négyzetméteren mutatja be az Indonéz szigetvilág és óceán élővilágát.


A vendégeknek 2 választásuk van ha be akarják járni az őserdőt, megtehetik ezt egy kijelölt útvonalon egy kényelmes séta közben, de ráléphetnek a kaland ösvényre is ahol különféle akadályokat kell leküzdeniük; például vízesés mellett ,függő hidakon juthatnak el a harmadik szintre a kupola csúcsába, ahol üveghídon keresztül nézhetnek le a mélységbe
Olyan állat különlegességek láthatóak itt, mint a komodói óriás sárkánygyík pár, a páncélos rinocéroszok, de az óriáskígyók, pálmasodrók, orangutánok éppúgy élményt kínálnak, mint a lóri erdő, sőt a vállalkozó kedvűek akár elefánton is lovagolhatnak.

A Piramis külön szárnyában tárul látogatóink elé az Ócenárium, középpontjában a félmillió literes medencével. Több cápafaj, s tucatnyi színpompás hal nyújtja a látnivalók kínálatát, a kisebb akváriumokban pedig languszták, murénák, tűzhalak, doktorhalak fogadják látogatóikat, de vendégeink bepillantást nyerhetnek a korallszirtek különleges világába is.
A botanika szerelmesei sem fognak csalódni látogatásuk során; bambuszok, pálmák, orchideák képviselik Ázsia egzotikus növényvilágát.


A beruházás története:
A több mint másfél milliárd forintos beruházáshoz a Nemzeti Fejlesztési Terv keretén belül nyolcszáz millió forintos uniós támogatást nyert az állatpark, a megvalósuláshoz a megyeszékhely ugyanennyi önerőt is biztosított.
A közel 4 ezer négyzetméter alapterületű építmény megvalósításának gondolata még félévtizedes sincs. Az ötlet egy tudományos expedíció alkalmából merült föl, amikor a nyíregyháziak az Indonéziához tartozó Komodói Nemzeti Parkban tanulmányozták az ott élő varánuszok (sárkányok) életét.
Idehaza pedig sikerrel pályáztak az uniós és a hazai anyagi forrásokra. A csaknem 2 milliárdos beruházás alapkövét 2008 őszén rakták le, a kivitelező Ke-Víz 21 Zrt. ezt követően vonult fel és kezdett hozzá a kivitelezéshez.

Cápák érkezése az Ócenáriumba:





Érdekességek:
• A négyszintes Zöld piramis és Ócenárium közel négyezer négyzetméternyi területen mutatja be az Indonéz szigetek és az Indiai óceán élővilágát
Az építmény 16 méter magas,s a kivitelezés során számos olyan anyagot építtettek be, amit Magyarországon korábban még soha. Csak egy példa: a kupola azon anyagból készül, mint amiből a pekingi olimpiai uszoda borítását is megoldották .
• A félmillió liter tengervizet tartalmazó Ócenárium 14 centiméter vastag üvegszerkezetét Svájcban gyártották, a nyolc méter hosszú akril csőben úgy sétálhatnak látogatóink, hogy mellettük és felettük ráják, cápák, medúzák úsznak.
• A Zöld Piramis gépészeti berendezései a legkorszerűbb technológiát képviselik, a tervező munkát 14 szakági tervező cég készítette, így csaknem 10 méternyi magasból alázúduló vízesés hangjátéka éppolyan mesterien tervezett, mint az is, ahogyan a látogatók a vízesés alá jutva szembesülnek az óceán vízi élőlényeivel is.

**************
Orángutánok érkezése:



A hollandiai Arnhemből 18 órai utazás után megérkeztek a borneói orángutánok Sóstóra. Ők az első főemlősök, akik birtokba veszik a Zöld Piramis kifutóit. A 6 tagot számláló család 3 hímből és 3 nőstényből áll.

A népes majom családdal egy sziamang is érkezett, Finita jó kapcsolatban áll az orángután família minden tagjával, régóta együtt él velük.

Ahogyan a közelmúltban Nyíregyházáról Hongkongba költözött orángután hím, úgy a most érkezett család is a tenyészprogram döntése alapján cserél lakhelyet. Az EEP és az állatpark munkatársai már régóta keresték a lehetőségét, hogy a több mint hat éve nálunk élő fiúcsapathoz megfelelő nőstények kerüljenek. Két évvel ezelőtt a Zöld Piramis első tervei láttán határoztak úgy, hogy a teljes arnhemi tenyészcsapatot a most felépülő kiváló helyre költöztetik.

Az állatparkban éveken át láthatták a látogatók a három orángután hímből álló csapatot, amelynek két tagja azóta már családot is alapított más állatkertben.

Május elsejétől, azaz a Zöld Piramis átadása után már nőstényeket és velük játszadozó kölykeiket is megnézhetik a látogatók a Nyíregyházi Állatparkban.

*******************

A komodói sárkányok érkezése,











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése