2008. október 15., szerda

A netezés jót tesz az agynak

2008. október 15., szerda 14:20

Egy amerikai kutatás szerint a középkorú és idősebb emberek agykapacitását növeli az internet-használat. A University of California kutatócsoportja megállapította, hogy a web az agy döntéshozó központját stimulálja.

Ahogy az agy öregszik, számos változáson megy keresztül, például valamelyest zsugorodik, illetve sejtaktivitása csökken, írja a BBC. A tudomány régóta ismeri azt a jelenséget, hogy például keresztrejtvény-fejtéssel, olvasással és egyéb tevékenységekkel csökkenthető az agy öregedése. Az új amerikai kutatás szerint a netezés is az agyi aktivitást megőrző tevékenységek körébe sorolható.

A vizsgálatban huszonnégy 55 és 76 év közötti önkéntes vett részt. Az alanyok fele gyakorlott internet-felhasználó volt, másik fele egyáltalán nem. Mindegyikük agyát megvizsgálták, miközben interneteztek, illetve amikor könyvet olvastak. Mindkét vizsgálat közben aktív agytevékenység látszott a szkenneren az agy nyelvvel, olvasással, memóriával és vizuális képességekkel kapcsolatos központjaiban. Az internetes keresési feladat közben sokkal nagyobb aktivitást tapasztaltak, ám csak a már hozzáértők agyában.

A kutatás vezetője, Gary Small professzor szerint akiknek már nem idegen a világháló, azok az agyi aktivitás sokkal mélyebb szintjén foglalkoznak a keresési feladattal. "Van valami az internetes böngészésben, ami miatt addig megyünk el benne, ahol már kihívásnak számít" - magyarázza a kutató.

Az öregedő agyban lezajló sorvadás és a csökkent sejtaktivitás áldozatául eshetnek a korosodó emberek megismerő funkciói. Minden olyan aktivitás, ami működésben tartja az agyat, megőrizheti egészségét és a gondolkodási képességet. Az internetes keresés az egyik olyan új trükk lehet, amit öregedve is érdemes megtanulni.


De jó volt ezt olvasnom! Ha így van, nekem igencsak szükséges neteznem és még szeretem is! Ti? hogy vélekedtek erről?

7 megjegyzés:

  1. Meg is mondom Egyetlenemnek, hogy ne kezelje félmosollyal azanyját, ha netezik :DDDDDD

    VálaszTörlés
  2. Nekem már néha nem hogy jót tesz , hanem ott jön ki :-))Persze ettől még egyezek a fentivel ..:-)
    Jó éjt Neked
    Pussz

    VálaszTörlés
  3. De jó alibi!!!!!!!!
    Köszönöm!:)))))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Drága Böbici!
    Ezt a cikket megmutatom a családomnak, mert állandóan szekálnak, hogy sokat internetezek.Azt csak nem akarhatják, hogy idősebb koromra "elbutuljak"?!:-))))

    VálaszTörlés
  5. Tetszenek a "bejegyzések". teljesen egyező véleményen vagyok Veletek! Miért is lenne ellenkező hatása, még ilyet! Tágul, bővül látásunk, - hoppá, "látásunk"?? no, itt egy pillanatra megállhatnánk! Szemünknek bizony nem tesz jót! - szemléletünk és olajozódik agyunk!

    VálaszTörlés
  6. Nagyszerű!Az éjszakázásról nincs valami hasonló,mert nekem ezzel van bajom:avás helyett internetezés.Megyek is aludni,ma már kezeltem az agyamat.Köszönöm!

    VálaszTörlés